Lapsille sopivia peliyhteisöjä – tutustuta lapsi turvallisesti internetin maailmaan

Digitalisaation aika vaikuttaa kaikkeen. Kun ennen rattaissa itkevälle vauvalle tarjottiin tuttia ja helistintä lohdutukseksi, tyrkkää yhä useampi vanhempi itkevälle lapselleen nyt käteen älylaitteen – joko uuden tai käytetyn, joita löytyy esimerkiksi https://mresell.fi/ -sivustolta. Näin ollen lapset altistuvat internetin ihmeelliselle maailmalle jo pienen pienestä lähtien.

Pieni lapsi myös näkee älylaitteita ympärillään koko ajan. Niiden vaikutukselta ei voi välttyä. Ei siis ihmekään, että lapset kokevat kiinnostusta internetiä ja sen antimia kohtaan. Jokainen vanhempi tietää, että internetin sisällöstä suuri osa on sellaista, joka ei tosiaankaan sovi lapsen silmille eikä korville. Siksi omaa pienokaistaan kannattaakin suojella tältä pahalta sisällöltä kaikin voimin.

Kannattaakin ottaa selvää, mitä turvallisia peliyhteisöjä netissä on tarjolla, jotta lapsellasi on mahdollisuus tutustua internet-ympäristöön turvallisesti ja hyvillä mielin. Jos et itse tiedä hyviä ja turvallisia yhteisöjä, tämä artikkeli esittelee niistä muutaman.

1. Howrse on jokaisen heppatytön unelmayhteisö

Moni pieni tyttö unelmoi omasta hevosestaan ainakin jossain vaiheessa. Howrse on yhteisö, joka auttaa tekemään näistä unelmista totta – virtuaalisessa muodossa. Howrsessa kukin pelaaja tekee itselleen käyttäjätilin. Ja tilillä voi perustaa omia talleja.

Peli on hyvin realistinen, sillä sen ideana on ostaa hevosia. Hevosia on tarjolla monen rotuisia ja monen värisiä. Kun hevosen ostaa, on se aluksi varsa, ja pikku hiljaa siitä kasvaa täysikokoinen hevonen. Hevosia voi risteyttää keskenään, jolloin muutaman päivän odotuksen päätteeksi lopputuloksena on uusi pieni varsa. Varsan väriä tai sukupuolta ei voi päättää, kuten ei oikeassakaan elämässä. Hevosia voi myydä muille käyttäjille, ja näin voi tienata rahaa omien hevostensa hoitoon, tai uusin ostamiseen.

Pelissä on myös tarjolla aaseja, sekä joitakin erikoishevosia, kuten yksisarvisia sekä pegasuksia. Howrse on siis heppatytöille varsin satumainen, mutta toisaalta realistinen ja opettavainenkin peli. Ikävähkö puoli on se, että peli ikään kuin velvoittaa pelaajat palaamaan aina takaisin uudelleen ja uudelleen. Jos tilillään ei käy tiettyyn aikaväliin, poistetaan tili eikä sitä ole mahdollista saada takaisin, mikä saattaa olla lapselle kova paikka.

2. Club Penguin sopii niin pojille kuin tytöillekin

Yksi monen lapsen suosikkiyhteisöistä on Club Penguin. Tämä yhteisö sopii niin tytöille ja pojillekin iästä riippumatta. Tämä yhteisö käy ominaisuuksiensa puolesta hyvin pienillekin lapsille, sillä kommunikointi hoituu valmiiden repliikkien avulla. Ikävää suomalaisille pelaajille toki on se, että tämä yhteisö on saatavilla ainoastaan englannin kielellä.

Club Penguin -peli on yhteisö, jossa kukin pelaaja luo alussa oman käyttäjänsä, pingviinin. Pingviineillä ei varsinaisesti ole sukupuolta, mutta pingviininsä värin voi päättää itse ja sen voi pukea haluamallaan tavalla. Pelin sisällä on paljon tehtävää ja nähtävää, ja vuodenajoittain vaihtuvia aktiviteetteja. Lapsille liittää tekemistä tuntikausiksi, ja pelistä tuntuu aina löytyvän uusia ominaisuuksia.

Kullakin pingviinillä on oma iglunsa, jonka voi sisustaa juuri sellaiseksi kuin itse haluaa. Pingviinille voi myös hankkia lemmikin, jotka näyttävät eri värisiltä karvapalloilta. Club Penguin sisältää myös maksullista sisältöä, johon joutuu käyttämään oikeaa rahaa. Tästä täytyy keskustella lapsen kanssa ja tehdä yhteiset säännöt siihen, saako maksullista sisältöä käyttää ja kuinka paljon.