Pelien keräily ja keräilijät

 

Monet peliharrastajat myös keräilevät pelejä, konsoleita tai peleihin liittyviä esineitä. Monet keräilijät rajaavat keräilynsä kohteen jonkin tietyn aspektin mukaan joka miellyttää heitä, esimerkiksi tietty pelialusta, tietyn tyyliset pelit tai pelit joissa on tietty pelihahmo.

Erilaiset lähestymistavat pelien ja pelitavaran keräämiseen

  • Alustan mukaan: keräilijä keräilee pelitavaraa tietystä pelialustasta, esimerkiksi vaikka Amiga tai Commodore 64. Tietyt alustat ovat huomattavasti suositumpia kuin toiset ja näiden hinnat saattavat nousta hyvinkin suuriksi.
  • Alueen mukaan: eri peleistä on olemassa alueellisia versioita pelivalmistajat myös rajoittavat pelien yhteensopivuutta alueen mukaan. Jotkut keräilijät keräävät vain oman alueensa pelejä, toiset pyrkivät saamaan jokaisen olemassa olevan version.
  • Sukupolven mukaan: jotkut keräilijät keräilevät pelejä vain tietyn sukupolven laitteista, esimerkiksi neljännen sukupolven pelikonsoleista tai toisen sukupolven käsikonsoleista tms.
  • Pelisarjan mukaan: monista pelisarjoista löytyy valtava määrä pelejä eri alustoille ja keräilijät pyrkivät keräilemään koko sarjan kaikki mahdolliset pelijulkaisut riippumatta pelialustasta.
  • Pelintekijän mukaan: jotkut keräilevät pelejä tietyltä valmistajalta tai vaikka pelejä joiden musiikin on säveltänyt tietty henkilö.
  • Genren mukaan: keräilijä hankkii pelejä vain tietysti peligenrestä, yleensä sellaisesta joiden pelaamisesta hän itse pitää. Pelit voivat olla esimerkiksi roolipelejä, kauhupelejä tai taistelupelejä.