RPG:t eli roolipelit

 

Roolipelit ja niiden juuret

Tietokoneelle RPG:t eli roolipelit (lyhenne tulee sanoista “role playing game”) kehittyivät 1970-luvun puolivälissä. Ensimmäiset roolipelit kirjoitettiin suurtietokoneille (mainframe computers). Pelien inspiraationa toimi Dungeons & Dragons pöytäroolipeli, joka oli julkaistu jonkin aikaa aikaisemmin. Pelit ammensivat myös vaikutteita myyteistä, legendoista ja fantasiakirjallisuudesta. Peleissä oli usein useita tehtäviä joita piti suorittaa saavuttaakseen pelin asettaman päämäärän.

Ensimmäiset mikrotietokoneille tarkoitetut roolipelit ilmestyivät 1970- ja 1980-luvun taitteessa. Mainitsemisen arvoinen peli on mm. Akalabeth: World of Doom, jonka kehitti Richard Garriot, joka tunnetaan nykyään nimellä Lord British. Hän kehitti Akalabeth: World of Doomin teini-ikäisenä ja peli toimi pohjana hänen myöhemmin kehittämäänsä Ultima -sarjaan. Ultima pelit ovat tällä hetkellä yksiä tunnetuimmista roolipeleistä. Pelisarja on jatkunut nykypäivään asti 1980-luvulta saakka. Ultima online on yksi ensimmäisistä ja myös tunnetuimmista MMORPG (massive multiplayer online role playing game eli massiivinen monipelaaja online roolipeli).

Roolipeleissä pelaajalle on jokin tavoite, jonka pelaaja yrittää saavuttaa suorittamalla erilaisia tehtäviä. Toisin kuin sotapeleissä roolipeleissä taistelu ei ole pääasia, vaan peleissä on usein hyvin paljon dialogia, resurssien hallintaa kuten esimerkiksi tavaroiden ostoa ja myyntiä sekä tehtävän ratkaisua. Tehtäviä pelissä kutsutaan termillä “quest” ja päätehtävän lisäksi pelissä voi olla useita varsinaiseen tarinaan liittymättömiä sivutehtäviä ja sivujuonia. Seikkailupelit ovat usein hyvin samankaltaisia roolipelien kanssa, mutta seikkailupeleissä pelaajalle usein annetaan valmiiksi kehitetty pelihahmo, roolipeleissä pelaaja usein kehittää pelihahmonsa itse. Seikkailupeleissä pelataan usein vain yhtä hahmoa, mutta monissa roolipeleissä pelaaja kontrolloi pelihahmojen ryhmää.

Suosituimmat roolipelit

Tämän hetken tunnetuin ja eniten myynyt roolipeli on Pokémon. Peli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 Nintendon Game Boylle. Viimeisen 20 vuoden aikana pelisarja on myynyt lähes 300 miljoonaa peliä (vuonna 2016 luku oli n. 279 miljoonaa). Pokémonin jälkeen suosituin roolipelisarja on Final Fantasy sarja, jota on myyty reilusti yli 100 miljoonaa kappaletta.

PC-peleistä erittäin suosittu on MMORPG peli World of Warcraft, joka huippuvuotenaan vuonna 2010 saavutti 12 miljoonan online pelaajan määrän. Pelin valmistajan Blizzardin mukaan pelin elinaikana pelissä on ollut yli 100 miljoona erillistä pelaajatiliä. Pelillä on Guinnessin Ennätysten Kirjan ennätys MMORPG pelistä jolla on eniten online tilaajia.

Vuonna 1998 julkaistu Baldur’s Gate ei ole myynniltään samassa sarjassa edellä mainittujen pelien kanssa, mutta peliä pidetään yleisesti yhtenä parhaana ikinä tehtynä roolipelinä. Esimerkiksi Gamasutra sivuston John Harris kirjoitti, että Baldur’s Gate “pelasti tietokoneroolipelit roskakorista”. Pelin tarina ja erinomaisesti toteuttu pelimaailma tekivät siitä sekä kriitikkojen, että pelaajien suosikin. Pelistä julkaistiin useampi jatko-osa ja 2010-luvulla pelistä tehtiin päivitetty remake versio Baldur’s Gate Enhanced Edition.